Nieuws

Bij Bouwmarktvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de branche.
sollicitatiebrief

Hoe begin je je sollicitatiebrief?

Je hebt een gave vacature gezien bij een bouwmarkt of groothandel en wilt solliciteren. Je zit nu misschien niet zo goed op je plek, dus wilt écht die baan hebben. Dat moet dus een knaller van een sollicitatiebrief worden. Maar hoe begin je zo’n brief nou het beste? We geven een aantal tips.

Veel sollicitanten beginnen hun brief met zinnen als ‘onlangs zag ik uw vacature en ik werd direct enthousiast’ of ‘hierbij wil ik solliciteren voor de functie van verkoper’. Een recruiter haakt hierop af. Niet alleen omdat deze zinnen veel voorkomen in sollicitatiebrieven, maar ook omdat je er eigenlijk niks mee zegt. Je trekt een recruiter niet de brief in en je wilt ‘m juist uitnodigen om verder te lezen.

Daarom is de eerste tip meteen: wees creatief. Laat meteen zien wie je bent of gebruik een anekdote om de brief mee te beginnen. Met de deur in huis vallen is ook helemaal geen slecht idee. Wees direct en maak duidelijk waar je voor gaat.

Invalshoeken

Er zijn kortweg vijf invalshoeken waarin je je openingszin kunt zoeken. Sterk beginnen in je sollicitatiebrief kan door in te spelen op een actualiteit, een verwijzing naar je netwerk, teruggrijpen op eerder contact, het benadrukken van je kennis en vaardigheden of het benoemen van je affiniteit met het bedrijf.

Inspelen op de actualiteit

Door in te spelen op de actualiteit laat je zien dat je goed op de hoogte bent. Het intrigeert een recruiter en laat ook meteen zien dat je affiniteit hebt met een onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan de hoge huizenprijzen, waardoor mensen naar de bouwmarkt trekken om zelf te klussen. Of misschien speelt er iets anders in het nieuws dat relevant is voor de vacature?

Verwijzing naar netwerk

Verwijzen naar je netwerk is ook een goede zet voor je openingszin. Heb je bijvoorbeeld een gedeelde kennis met de recruiter, of heeft iemand vanuit het bedrijf je op de vacature gewezen? Dit helpt een recruiter om een beter beeld van je te krijgen. Wellicht vraagt hij of zij zelfs even bij het contact na wie of hoe je bent.

Andere sollicitanten kennen misschien niemand die hen kan helpen aan de baan. Hiermee heb jij dus een streepje voor op de anderen.

Eerder contact benoemen

Heb je contact gehad met iemand van de bouwmarkt waar je solliciteert, bijvoorbeeld om vragen te stellen over de vacature? Benoem dit zeker in het begin van je sollicitatiebrief. Vaak worden deze brieven met meer aandacht gelezen dan die van je concurrenten die niet eerder contact zochten. Door het contact te benoemen heeft een recruiter meteen een beeld bij jou.

Kennis en vaardigheden benadrukken

Heb jij veel kennis en vaardigheden die nuttig zijn voor de functie waarop je solliciteert? Als de vacature je echt op het lijf geschreven is, kun je dit als opening van je brief gebruiken. Na een openingszin waarin je benoemt wat je hebt bereikt, kun je dit in de rest van de alinea toelichten. Wat heb je op de weg ernaartoe geleerd?

Affiniteit met het bedrijf

De laatste invalshoek – maar zeker niet de minste – is het beschrijven van je affiniteit met het bedrijf. Is de bouwmarkt waar je solliciteert bijvoorbeeld je favoriete winkel en ken je alle producten van binnen en buiten? Dan doe je er goed aan om hier je openingszin aan te wijden. Omschrijf waarom  het bedrijf zo goed bij je past, en waarom je er wil werken.

Welke openingszin wordt het?

Met bovenstaande opties heb je genoeg inspiratie om een goede openingszin te gebruiken in je sollicitatiebrief. Het enige wat nog rest is het bepalen welke invalshoek je gebruikt. Ga voor jezelf na wat je in je brief het liefst wilt benadrukken en begin hier je brief mee. Succes!

Bron: https://cvster.nl/blog/openingszinnen-sollicitatiebrief-voorbeeld

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.