Nieuws

Bij Bouwmarktvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de branche.
meer werken personeelstekort

Lost meer werken het personeelstekort op?

Overal wordt er om mensen gevraagd en bij veel bedrijven wordt er creatief gekeken naar de oplossing voor het tekort dat er is. Parttimers staan ook extra onder de aandacht. Vooral om te zien of zij misschien een dagje extra willen werken.

Om hier voor de branche van bouwmarkten, groothandels, houthandels en aanverwante bedrijven een antwoord op te geven hebben wij even geleden drie verschillende polls gedaan op onze social media kanalen die hier (indirect) op ingaan:

Poll 1: Merken jullie in de praktijk iets van het personeelstekort?

Ja, we moeten harder werken64% van de stemmen
Nee, eigenlijk niet7% van de stemmen
Soms, in bepaalde periodes29% van de stemmen

Poll 2: Hoe is jouw balans tussen werk en privé?

Perfect!31% van de stemmen
Kan beter43% van de stemmen
Niet zo goed…26% van de stemmen

Poll 3: Hoeveel uren per week werk jij?

16 tot 24 uur4% van de stemmen
24 tot 28 uur3% van de stemmen
28 tot 32 uur11% van de stemmen
32 tot 40 uur83% van de stemmen

Stemmen tellen

Eenvoudig te zien is dat er bij veel bedrijven harder gewerkt moet worden vanwege het personeelstekort. 64% van de stemmers geeft aan dat dit doorlopend is en 29% van de stemmers merkt het tekort in bepaalde periodes.

Het antwoord op de vraag naar de balans tussen werk en privé is meer verdeeld. Dit ziet er redelijk goed uit, al blijft dit een momentopname. Het kan zomaar zijn dat mettertijd de “kan beter” stemmers doorslaan naar “niet zo goed”. Iets om voor te waken dus…

Gekeken naar het aantal uren dat men werkt per week zien we dat een overgroot deel van de stemmers momenteel 32 tot 40 uur per week werkt. Slechts 18% van de stemmers werkt 16 tot 32 uur per week.

Is meer werken een oplossing voor het personeelstekort?

Als je kijkt naar de polls en het stemgedrag van alle deelnemers dan zou je kunnen stellen dat meer werken slechts een heel klein deel van de oplossing is voor onze branche… Daarbij is het ook nog de vraag hoe de balans werk/privé is voor diegenen die nu parttime werken en wellicht een dagje of een paar uren extra willen werken. Toch is het altijd de moeite waard om het gesprek aan te gaan met de mensen in jullie bedrijf. Misschien staan ze hier wel degelijk voor open? Al is het een paar uurtjes op die extra drukke momenten.

Werk moet lonen

Meer werken betekent een serieuze investering door de betreffende medewerker. Vaak hoor je dat het voor de medewerker bijna niet loont om extra te werken. Bijvoorbeeld omdat de kinderen een extra dag naar de opvang moeten worden gebracht. Of doordat ze zoveel extra belasting moeten betalen voor die extra dag. Probeer met elkaar eens uit te rekenen hoe het wel zou kunnen lonen. Enerzijds in salaris, maar misschien ook wel door extra vakantiedagen die op een ander moment zijn op te nemen. Maar sla vooral de persoonlijke waardering niet over. De extra moeite die een medewerker neemt om zijn/haar vrije tijd in te zetten voor de winkel betekent echt iets en is best bijzonder te noemen…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.