Nieuws

Bij Bouwmarktvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de branche.
loyaliteit van personeel

Loyaliteit van personeel

Loyaal personeel is goud waard! Wij onderzochten hoe lang de gemiddelde medewerker in een bouwmarkt of groothandel nu werkt bij zijn/haar werkgever.

Op LinkedIn hebben wij even geleden een poll gedaan met de vraag: Hoe lang werk jij momenteel bij jouw werkgever. 158 mensen hebben deze vraag beantwoord. De uitslag is als volgt:

Periode werkzaamAantal stemmenPercentage van # stemmen
Korter dan 1 jaar16 stemmen10 %
1 tot 5 jaar59 stemmen37,5 %
5 tot 10 jaar23 stemmen14,5 %
Langer dan 10 jaar60 stemmen38 %

De stemmers

Met 158 stemmen hebben we slechts een klein percentage van de werkzame groep te pakken. De mensen die hebben gestemd zijn werkzaam op verschillende niveaus (LBO, MBO en HBO), in diverse functiegroepen (sales binnen/buiten, logistiek, management, kassa, administratief) en bij verschillende typen bedrijven (groothandel, detailhandel, combinatie). Ondanks het relatief lage aantal stemmen kun je toch een paar mooie conclusies trekken uit deze poll. Vooral omdat wij ook zagen dat dezelfde poll in een andere doelgroep bijna dezelfde uitkomst had.

Wat zeggen de cijfers?

Meten is weten en cijfers liegen niet… Dit is wat de cijfers in ieder geval zeggen over de loyaliteit van medewerkers van groothandels, houthandels, bouwmarkten en aanverwante bedrijven:

  1. Het grootste deel van de stemmers werkt al langer dan 10 jaar bij de huidige werkgever. Dat betekent dat de grootste groep stemmers erg loyaal is aan zijn/haar werkgever. Een mooi compliment voor deze groep werkgevers!
  2. De kleinste groep stemmers is korter dan 1 jaar werkzaam bij zijn/haar werkgever. Deze groep is dus recent gestart aan een nieuwe baan of komt vers uit de schoolbanken. Gezien de grote vraag naar personeel op dit moment, valt het op dat deze groep relatief klein is.
  3. Met slechts 1 stem verschil werkt een grote groep mensen 1 tot 5 jaar bij zijn/haar huidige werkgever. En dat is toch opvallend gezien de corona crisis die we (hopelijk) achter de rug hebben.
  4. De mensen die 5 tot 10 jaar werkzaam zijn bij de huidige werkgever zijn percentueel ook een relatief kleine groep ten opzichte van 1 tot 5 of langer dan 10 jaar.

Naast onze cijfers blijkt uit divers landelijk onderzoek dat de gemiddelde Nederlandse werknemer eens per 10 jaar van baan wisselt. De afgelopen jaren blijkt echter dat deze wisseling steeds sneller gaat. Vooral de jongere generaties wisselen vlotter van baan en zijn minder trouw aan hun werkgever dan de oudere generaties.

Als je onze cijfers afzet tegen de landelijke cijfers kun je daar als werkgever ook je eigen conclusies uit trekken. Bekijk daarbij goed de opbouw van je eigen personeelsbestand en ga aan het rekenen. Op basis van de cijfers die hier uit komen kun je een solide personeelsplanning maken voor de komende jaren. Houdt daarbij ook rekening met de gevolgen van corona en de krapte op de arbeidsmarkt. Veel mensen die eigenlijk al toe waren aan een nieuwe baan zullen de stap misschien niet hebben gezet de afgelopen twee jaren. Wellicht dat ze dat na enig uitstel nu wel zullen gaan doen…

Vragen en ondersteuning?

Heb je naar aanleiding van ons artikel vragen of een stukje ondersteuning nodig op het gebied van personeel en/of werving? Neem dan vooral contact met ons op via info@bouwmarktvacatures.nl of 085 130 0497 . Direct een vacature plaatsen kan natuurlijk ook.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.