Nieuws

Bij Bouwmarktvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de branche.
weekend werken

Weekend werken in een bouwmarkt of groothandel

Vanuit Bouwmarktvacatures.nl hebben wij even geleden een onderzoek gedaan naar in het weekend werken binnen bouwmarkten, groothandels en aanverwante bedrijven. Wij zullen jullie in dit artikel meenemen en het onderwerp in zijn algemeenheid bespreken, de uitslag van ons onderzoek doornemen en de impact die dit kan hebben op de werving van personeel in deze mooie branche.

Koopavond en weekend werken

Er zitten nogal wat verschillen tussen de verschillende bedrijven. Denk daarbij aan een groothandel in bouwmaterialen, een technische groothandel, een bouwmarkt of een aanverwant bedrijf, zoals een verhuurder van gereedschappen en/of machines. Afhankelijk van de doelgroep van klanten die je bedient zijn ook de openingstijden bepaald door de werkgever of door de branche en hangt hiermee samen of jij in het weekend werken moet . Door alle jaren heen is in ieder geval de trend dat alle type zaken ruimere openingstijden hebben gecreëerd. Toch zie je wel een duidelijk verschil…

Denk bijvoorbeeld eens aan de particuliere klanten. Die willen vooral langskomen als zij vrij zijn van werk. Dus in de avond en in het weekend. Daar spelen bouwmarkten natuurlijk slim op in. Tegenwoordig is de gemiddelde bouwmarkt 7 dagen per week open. Maandag t/m vrijdag  van 09:00 uur tot 21:00 uur. Op zaterdag en zondag sluiten ze meestal iets eerder: om 17:00 of 18:00 uur.

Bij zakelijke klanten is het een compleet ander verhaal. Zij willen juist bediend worden tijdens werktijden. Vooral doordeweeks en in sommige gevallen ook op zaterdag. Ook hier spelen groothandelaars en verhuurders slim op in. Gemiddeld genomen zijn zij van maandag t/m vrijdag open van 07:00 uur tot 18:00 uur. Op zaterdagen sluiten ze meestal iets eerder: om 12:00 of 15:00 uur, afhankelijk van de doelgroep. Zondags zijn deze bedrijven gesloten.

Zo zie je dat in het weekend werken bij elk bedrijf weer anders is.

Onze poll

De poll die wij hebben gehouden op LinkedIn geeft een mooie spreiding weer van mensen die werkzaam zijn in een bouwmarkt, groothandel of aanverwant bedrijf. De vraag die wij stelden was:

Wat vind jij van werken in het weekend?

De antwoordmogelijkheden en het aantal stemmen per antwoord waren als volgt:

Leuk! Veel klanten en gezellig22 stemmen (35%)
Neutraal. Het hoort erbij…12 stemmen (19%)
Jammer. Als het anders kon…7 stemmen (11%)
Ik werk niet in het weekend22 stemmen (35%)

Door de spreiding van de mensen die gestemd hebben zie je grappig genoeg een duidelijk gedeelde eerste plaats. De mensen die niet in het weekend werken en de mensen die het leuk vinden om te werken in het weekend! Het kleinste deel van de stemmers zou liever niet meer werken in het weekend en het laatste deel is er neutraal in.

Wat betekent dat voor jou?

Afhankelijk van jouw eigen wensen en ambities voor de toekomst kun je je eigen keuze maken. Of je blijft/gaat werken voor een bouwmarkt met de weet dat je altijd een deel onregelmatig zult blijven werken. Of je blijft/gaat werken voor een groothandel die zich richt op de zakelijke klant.

Als jij weet wat je wil dan kun je op Bouwmarkt Vacatures verschillende banen bij allerlei soorten bedrijven uit de branche vinden. Kijk en vergelijk alle mogelijkheden in het vacature overzicht en als je een leuke baan hebt gevonden kun je daar direct op solliciteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.