Nieuws

Bij Bouwmarktvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de branche.

CAO hibin

De CAO hibin is een collectieve arbeidsovereenkomst voor de groothandel in bouwmaterialen. De CAO is van toepassing op leden van de Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland.

In de CAO hibin worden verschillende rechten en plichten vastgelegd die van toepassing zijn op de relatie tussen werkgever en werknemer. Denk daarbij aan onderdelen zoals salaris, toeslagen, bijdragen en uitkeringen, werk en werktijden, vakantiedagen, verlof, in-en uitdiensttreding, sociaal en veilig.

De afspraken in de CAO gaan altijd voor op de afspraken in een individuele arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat de bepalingen in je contract niet nadelig mogen afwijken van de bepalingen uit de CAO. Ze mogen wél gunstiger zijn. Het enige wat hoger in rang staat dan de CAO is de wet. Dus CAO-bepalingen die in strijd zijn met de wet gelden niet.

cao hibin

Looptijd CAO Hibin

De huidige CAO hibin loopt van 1 januari 2021 t/m 31 december 2022. Tevens is er een leuke CAO-verhoging ingegaan per 1 juni 2022. De salarissen stijgen per deze datum met 2,5% conform de afspraken in de CAO.

Wil je meer lezen over de CAO? Of heb je vragen over de uitvoering hiervan? Kijk dan eens op de website van Hibin.

Onder welke CAO val jij?

Naast de CAO hibin zijn er meer CAO’s te vinden die relevant kunnen zijn voor jou als werknemer. Er is namelijk ook de CAO DHZ (doe-het-zelf) , de CAO Houthandel en de CAO Technische Groothandel. Afhankelijk van de werkgeversorganisatie waar jouw werkgever lid van is óf dat jouw werkgever onder een specifieke bedrijfstak valt is de werkgever verplicht een CAO te volgen.

Een belangrijke uitzonderingen zijn utzendkrachten. Zij vallen niet onder de CAO van het bedrijf waar ze werken, maar onder een eigen uitzend CAO.

Wisseling van werkgever?

Wil jij wisselen van baan? Bekijk dan ook goed de verschillen per CAO. Er zitten namelijk aanzienlijke verschillen tussen de sommige CAO’s . Denk daarbij aan een verschil in vakantiedagen, salaris, Kom niet voor verassingen te staan en lees jezelf goed in!

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende banen die er zijn te vinden bij groothandels, bouwmarkten, houthandels en aanverwante bedrijven? Kijk dan eens in ons vacature overzicht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.